Copyright

FTCE Arithmetic & Word Problems Flashcards

FTCE Arithmetic & Word Problems Flashcards
1/17 (missed) 0 0
Create Your Account To Continue Studying

As a member, you'll also get unlimited access to over 79,000 lessons in math, English, science, history, and more. Plus, get practice tests, quizzes, and personalized coaching to help you succeed.

Try it risk-free
Try it risk-free for 30 days. Cancel anytime
Already registered? Log in here for access
Shania owns a small vehicle with a 44 liter gasoline tank that travels 21 km per liter of gasoline. Estimate her maximum distance traveled in kilometers for a single tank.
40*20 = 800 km
Got it
Marques brought $30 to a candle store. The candles he wants to buy are priced at $3.77, $4.90, $1.99, $5.05, & $13.12. Use estimation to determine if he has enough money to buy all 5 candles.

4+5+2+5+13 = 29 < 30

Yes, he has enough money

Got it
Estimation
Finding an answer that is close to, but not precisely, the correct result
Got it
Model
A hypothetical scenario used to predict future activity
Got it
Practice
The real-world application of theories and/or models
Got it
Mathematical modelling
Creating a formula to represent a real-world scenario
Got it
Name the three steps to solving a word problem
1) visualize the problem 2) write the equations from the problem 3) solve the equations
Got it
Word problem
Story-like description of a decision or dilemma which can be solved using mathematical tools
Got it
17 cards in set

Flashcard Content Overview

With these flashcards you will review important terms related to basic mathematical operations. Whether to save time, enhance accuracy, or make future problem solving easier, the terms covered in this flashcard are incredibly useful for enhancing your math literacy. On these flashcards you will find both definitions of terms and phrases, as well as word problems for you to solve using the concepts you have learned. With these helpful tools you will be well on your way to spreading math knowledge to many future students!

Front
Back
Word problem
Story-like description of a decision or dilemma which can be solved using mathematical tools
Name the three steps to solving a word problem
1) visualize the problem 2) write the equations from the problem 3) solve the equations
Mathematical modelling
Creating a formula to represent a real-world scenario
Practice
The real-world application of theories and/or models
Model
A hypothetical scenario used to predict future activity
Estimation
Finding an answer that is close to, but not precisely, the correct result
Marques brought $30 to a candle store. The candles he wants to buy are priced at $3.77, $4.90, $1.99, $5.05, & $13.12. Use estimation to determine if he has enough money to buy all 5 candles.

4+5+2+5+13 = 29 < 30

Yes, he has enough money

Shania owns a small vehicle with a 44 liter gasoline tank that travels 21 km per liter of gasoline. Estimate her maximum distance traveled in kilometers for a single tank.
40*20 = 800 km
Ariela is scheduling duties for an employee during an 8 hr workday. Each car repair takes an average of 48 minutes. Estimate how many repairs the employee should be scheduled to complete.
8/1 hour = 8 repairs
Reasonableness
Using estimation or plugging a number into an equation to verify the result
Plugging in an answer
Replacing a variable in an equation with the number thought to be correct
Todd wants to buy $125 of food/week. He earns $11/hr for 160 hours/month. He needs at least $300/week for non-food expenses. Using reasonableness, determine if he can purchase the groceries.

$11*160 hours = $1760 earned per month
$1760/4 weeks = $440 per week
$440 - $125 = $315 per week
$315 > $300

Yes, he can purchase that amount of groceries

Use reasonableness to see if x=7 is an acceptable solution for the problem 200x+44=1264

(200*7) + 44 = 1444

No, x does not equal 7

Place value strategies
Methods which focus on specific parts of a number, like tens and hundreds, to solve math problems
Use place value strategies to solve 1435+346+97

1000+400+30+5+300+40+6+90+7

1000+700+70+90+18

1000+700+160+18

1000+700+178

1000+878

1878

Use place value strategies to solve 542 - 218

542 - 200 = 342

342 - 10 = 332

332 - 8 = 324

Use place value strategies to solve 77*34

70*30 = 2100

70*4 = 280

7*30 = 210

7*4 = 28

2100+280+210+28 = 2618

To unlock this flashcard set you must be a Study.com Member.
Create your account

Unlock Your Education

See for yourself why 30 million people use Study.com

Become a Study.com member and start learning now.
Become a Member

Already a member? Log In

Support